Spaniafolket frå Noreg – Españoles de Noruega

Spania er Europas fremste ferieland. Det kjem 49,5 millionar turistar kvar tår  her til landet. 800.000 av dei er frå Noreg. Spania sitt klima er ei av dei viktige grunnane til at så mange kjem hit. Eit anna viktig motiv er den spanske kulturhistorie.

Klokka er 13.00. Albir sentrum. Her er det berre norske pensjonistar!

Klokka er 13.00. Albir sentrum. Her er det berre norske pensjonistar!

Spania er og det landet der det bur flest norske, bufast. Dei held seg for det meste på solkysten Costa del Sol, Costa Blanca og Costa Brava.

Et internasjonalt milø.

Et internasjonalt miljø.

I dette område seiest det at det bur mellom 60.000 og 80000 norske. Det kjennest ut som dei fleste bur her i Albir og Alfaz!  Men statistikk seier at kring 5000 bur fast her i kommunen. akkurat her i er det er visst den 3. største utlendings-busetnaden utan om England og Tyskland. Over alt høyrer me norske stemmer- Det er pensjonistane som er her no. I dag då eg tok den vanlege turen til stranda, passera eg fleire kafear. Så godt som alle plassane var det norske tungemål i lufta. Eg er sikkert eg møtte 150 norske på dei 3-4 minuttane det tok meg å passera på veg til posthuset.

Norsk mat overalt

Norsk mat overalt

Norske nyheiter!

Norske nyheiter!

Norske legar

Norske legar

Kafeane ber jo preg av dette. Dei har norske menyar og fleire av dei tilsette snakkar og norsk. Det er eit merkeleg samfunn, me er i eit spansk miljø men høyrer mest norske stemmer. Det er ikkje så påfallande om sumaren, då kryr det av turistar overalt. Dei norske forsvinn i mengda. No er de berre pensjonistar her, og oss, og nokre få andre. Me har møtt nordmenn som har vore her i nesten 30 år. Den norske busetnaden blei for alvor markant på syttitalet, etter at Spania var blitt det fyrste store ferielandet med reiseselskap som Spies, Tjæreborg og Saga Solreiser som pionerane rundt 1960-65.! På syttitalet busette dei fyrste seg her i Alfaz. Den fyrste busetnaden var eit 150 hus store Foia Blanca like ved Alfaz by. Sidan er det mange som meiner det er blive ein norsk koloni her. Dagsavisen laga i 2004 ei reportasje som vekte mykje harme her blant fastbuande nordmenn.

Foya Blanca, den gamle appelsinlunden i Alfaz.

Foya Blanca, den gamle appelsinlunden i Alfaz.

Norske selskap prøver lukka.

Nokon prøver lukka.

Gjett kva land dei kjem frå?

Frå Noreg?

Nokon få bygger no.

Nokon få bygger no.

I fylgje  husverten vår, Kalve, som har 20 års fartstid her i Spania, så var det ein entreprenør frå Bergen som bygde dei fyrste bustadfeltet i området. I 1974-75. Område var tidlegare appelsinplantasjar, det har nok vært ei svær næring i området før.

Entreprenøren gjorde gode pengar og kjøpte fleire område. Det gjekk godt i mange år, men me veit jo at det som gjeng opp ein gong kjem ned att. Nedgangstider og konkursar fylgde på som bølgjer på havet. No er me der att, nede i bølgjedalen.

Dei einaste som kan sitte og gjere som ingenting er dei norske pensjonistane. Dei har betalt sitt hus og si gjeld og kan berre gje eigedomane til sine barn eller barnebarn.

Appelsineksport vært viktigste næring her før turismen overtok.

Appelsineksport vært viktigste næring her før turismen overtok.

Nordmenn har bygd mange flotte eigendomar her!

Nordmenn har bygd mange flotte eigendomar her!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *