Cordoba – ein kulturell smeltedigel – Cordoba una centro cultura

Romerbroa i Cordoba

Som mange i store byer i Europa er elevene ferdsel- og handelsårer samstundes som dei har vore viktige i dei strategiske, militære endringane gjennom verdshistoria. Corboda er ein by med ei lang og spanande soge som spenn over fleire tusen år. Denne byen er spesiell fordi den har vore ein religiøs hovudstad i gjennom fleire viktige epokar av Europa si kultursoge. Den var senter for det Iberiske riket før kr., viktig i den romanske perioden fra år 200 fkr til 700 e.kr. Seinare då halvøya Iberia vart hærtekne av maurarane (700 ekr – 1030ekr) vaks byen ein av dei største i verda med nærare 500.000 innbyggjarar!

Arabisk, tydeleg eller kva? Eit bustadhus i Cordoba.

Overalt i byen ser ein krysninga i kulturar i bustadar, kjerker, moskeear, synagoger osb. Til og med restaurantar og private hus har sterke innslag av maurisk og romersk arkitektur. Ei kan tydeleg sjå kontrastane i moskeen/katedralen Mezquita. Denne vart opprinneleg bygd som gotisk kyrkje i år 600 fkr. Seinare under den mauriske epoken vart den gjort om til moske.

Kitty Karina har fanga oss i ein augneblink i katedralen i Mezequita.

Idag er det ein katedral bygd inne i moskeen, noko som er unikt i verdshistorien etter det eg har høyrd. Byen Cordoba er full av gamle bygningar og ein kjenner dei historiske suget når ein vandrar i dei tronge gatene mellom hus, moskar, kyrkjer og andre historiske byggverk. Me set oss til på ein kafe, på tuftene av 2000 år gamle bygningar. Her er levd liv, her har folk strevs med dei daglege gjøremål sikkert på ein hardare og vanskelegare måte enn oss i dag.

Mezequita, inne i den mauriske delen av bygnaden

Tak med kristne måleri i katedralen.

Verdens 3. største Moskeen var sikkert 10000 m2 minst...

Katedral og moske alt i ett pakke!

Ein velforjtena pause i gatevandring og historiske leksjonar i Cordoba.

Kunstferdig brustein, ligg for føtene på oss der med nyt vår kaffi.

Prøver å formidle noko av dei historiske fakta til Kitty Karina, men det er ikkje lett å få ein 12-åring interesessert i gamle bygningar og ruiar! Men eit besøk i eit visuellt museum hjelpte nok litt på forståinga hennar trur eg. Cordoba har søkt om å verte euroropeeisk kulturhovudstad i 2016, noko den såvisst fortener i motsetnad til Stavanger som ikkje har historie og kulturelle røter å snakke om i dette europeeisk perspektivet. Men så var kanskje ikkje Stavanger si søknad historisk vektlagd då…

Kitty Karina fekk førelesing om heile den spanske historie på museum.

Den store moskeen i Cordoba var eit syn frå elevbredden om kvelden!

One Comment

  1. Interessant, – jeg var 12 år da jeg vandret rundt i greske, egypteiske og tyrkiske ruiner- kan du fortelle Kitty Karina – det har jeg hatt glede og interesse av hele livet Helt topp, det dukker opp igjen en gang
    hilsen Aasny

    Svar

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *